За проекта

Сърдитите (гневните) млади хора” е съвместен проект на PIA News Agency, Институт за развитие на публичната среда и Фондация “14 януари”

Сърдитите млади хора е изразът, с който британската преса нарича новото поколение английски писатели и драматурзи в средата на 50-те години на 20 век. За пръв път е употребен във връзка с пиесата на Джон Осбърн „Обърни се с гняв назад“ (1956). Освен Джон Осбърн, „сърдити млади хора“ са Алън Силитоу, Харолд Пинтър, Кингсли Еймис, Филип Ларкин, Джон Брейн, Джон Уейн, Колин Уилсън, Дорис Лесинг, Арнолд Уескър, Айрис Мърдок, Малкълм Бредбъри, Кийт Уотърхаус и други.

Общото между тях е, че с творбите си изразяват гневен протест против социалното неравенство, съсловните прегради и лицемерието в обществото. Те първоначално застават на радикални, понякога дори анархистични позиции, и описват в творбите си различните проявления на социално отчуждение. Понятието се използва и за трима английски музиканти — Елвис Костело, Греъм Паркър и Джо Джексън, които въвеждат в музиката звученето на пънк рока в края на 70-те и началото на 80-те години.

Всъщност, сърдитите млади хора в днешно време са тези, които не желаят да бъдат манипулирани, не желаят да им се внушава кое е добро и зло. Днешните млади хора, които са готови да кажат свободно мнението си, да имат позиция и да не ги е страх да я отстояват до край.