AYP: Епизод 11 коментарът на Поли

 

© PIA/Юлиян Димитров

10/09/2012
СОФИЯ (PIA) — —

***
Коментарът на Поли
***

Здравейте! Това е първата ни такава рубрика. Признавам, че когато Асен обяви кого ще покани – Кайо и Венци, особено на дата като 9 септември, бях много силно скептична. Писател и музикант ще си говорят поредните празни приказки в ефил за демокрация, комунизъм, преход, култура и т.н. след не толкова кратко замисляне, реших, че това е полезно. Полезно е, защото българската интелигенция никога не е била коректив на властта. Т.нар. „интелектуалци“, в смисъл на 9 сепетември, за който ще говоря по-обширно, най-често ас били най-обикновени доносници. Истински дисиденти , с изключени на хора, които се броят на пръстите на едната ръка, просто не са съществували, т.е. всичко е било имитация. Именно заради това е добре все някога да започнем да разпознаваме ментетата. Дали това ще бъдат тетрадки с чалга звезди или ще бъде календарче с Бойко Борисов, редно е да знаем кое е менте и кое не е менте.

Аз съм Полина Паунова и по-късно ще чуете един откъс от книгата „Шесто управление срещу неформалните организации в България“. Преди това искам да ви кажа нещо много важно. Тази сутрин, отваряйки Фейсбук установих някакъв ужасно приповдигнат дух. Не знам дали сте се замисляли, но всъщност 9 септември 1944-та година е началото на Бойко Борисов. Винету е само декорация впоследствие на това „явление“. 44-а година е толериране на простащината, на създаване на измислени елити, на туморни образувания с интелектуален уклон тип „агент Бор“ или „агент Димитър“, които сега са се заели със слагане на настоящата власт.

Децата на ЦК се превърнаха в опозиция на персонала на ЦК. Малко преди това персонала на ЦК беше опозиция на децата на ЦК. Елитите на БКП, които са от работническо-селски произход, възпитаха днешните елити, които нямат разлика с работническо-селските елити. Днешните елити твърдят, че са тичали с филия с мас в едната ръка, а с другата ръка са играли футбол и са тичали по поляните на Банкя. Днешният елит е напълно заслужено национално наказание за България. Наказание за липсата на гръбнак. Преди 1 или 2 години председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви петела за безгръбначно животно. Липсата на гръбнак се наказва, а в нашия случай се възнаграждава с управление на простотията.

Вярвате ли ми, че в момента също се пишат доноси – сигурно вярвате. Това го казвам в смисъла на „Всяка неделя“. Липсата на гръбнак се наказва с възраждане на „Всяка неделя“ по телевизията. Може би само агентурното име на писането на доноси е различно. Иначе, и дикторският глас, и заставката – те са същите. Водещият също. Портретът на стената е сменен. Само, че здравата ръка, която е забила този портрет, е същата.

Преди няколко дни, една много умна жена, която аз много уважавам, с целия си потрес към тоталитарния комунистически режим, каза, че възнамерява да го нарича „демократичен“ на фона на чудесата, които постигна ГЕРБ само за 3 години.

Бедата е, че и преди, и сега, т.нар. ни „интелектуалци“ са нищо повече от глашатаи на властта. Много се радвам, че мога да го кажа това нещо пред новите интелектуалци на България. Драмата е, че измислената ни интелигенция – и преди, и сега, най-мерзко обслужва властта. Всички изводи си остават за вас. Манталитет на българския елит е един и същ.

Сега ще ви прочета само две изречения. Това е стенограма от заседанието на Секретариата на ЦК на БКП на 6 януари 1989 г. Обсъждането е за наказателни мерки срещу най-активните членове на „Клуба за гласност и преустройство“. Много е интересен човекът, който е произнесъл тези думи – това е Димитър Станишев, бащата на Сергей Станишев.

Димитър Станишев говори за интелектуалците в България, цитирам: „Сега главните усилия на чуждата пропаганда и идеология са насочени към интелигенцията. Ние трябва да направим всичко възможно, за да запазим нашата интелигенция от такова влияние. Тъй като тя има своите традиции – традиции на вярност към Партията и народа. Нашата интелигенция винаги се е отличавала, но това не означава, че тя е имунизирана и че не може да се поддаде, поне част от нея. Както виждаме, има такива, които се поддават и ще се поддават и занапред.“

Ето това е трагедията, в едно изречение. Българската интелигенция винаги е била солидарна с партията, която и да е тя.

Днес е 9 септември и ако смятате, че сме в условия на робство, трябва да вземете нещата в свои ръце, а не да обяснявате управлението на България и отношението към него, като един, както казва един наш известен политик, „сбор от категории“, каквото и да означава това. Мислете с главите си – къде по-интелигентно, къде не чак толкова.

До следващият път.

Copyright © 2017. При използване на информация от Гневни Млади Хора цитирането и позоваването с линк е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Участвайте: