@Gnevnite епизод 16: Борисов, ЕНП и една снимка

 

© PIA/Юлиян Димитров

25/10/2012
СОФИЯ (PIA) — —

***
Борисов, ЕНП и една снимка
***

Юри Ангелов:

„Аз съм възхитен от стабилното и далновидно правителство, което има България през последните три години и което успя да вземе най-правилните решения.“ Това са думи на несменяемият председател на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс казани миналата седмица след Конгреса на партията в Букурещ.

Здравейте! Вие сте с Епизод 16 на „Гневни Млади Хора“. Какво се крие зад тези хубави думи, които ние получаваме обикновено от  Брюксел или от отвъд океана, какво се крие като реални действия или липса на реални действия? По темата мои гости ще бъдат колегите журналисти Валентин Иванов от Нова българска телевизия и Александър Симов от в. Дума. Благодаря, господа, че приехте поканата ми. Добре дошли.

Една снимка се появи, семейна снимка след Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), на която нашия пръв партиен и правителствен ръководител Бойко Борисов се оказа извън кадър. На пръв поглед изглежда малко смешно, но ми се струва, че нещо се крие зад това. Как го разчитате вие, като символ?

Александър Симов:

Да, снимката стана голяма метафора за това какво е мястото на Бойко Борисов. Даже не само в ЕНП, а и в цяла Европа. Освен този цитат, с който ти започна, трябва да се върнем и към прословутата реч на този конгрес на Бойко Борисов. Там той се изяви в ролята на кварталния бияч от името на Германия, като каза, че се е накарал на всички държави…

Юри Ангелов:

Ако ми позволиш, мисля, че той това го каза на заседанието на Европейския съвет миналата седмица, а на самия конгрес…

Александър Симов:

На самия конгрес, пред журналисти след това той каза, че неговите тези също са били такива. Всички, които искат пари от Германия не заслужават да бъдат…

Юри Ангелов:

Биячът на Европа…

Александър Симов:

Това се оформя като голям проблем, защото това по никакъв начин не може да представлява каквато и да е европейска визия за нещо и европейска политика. В резултат на това, тази снимка стана метафорична имено, защото вече показа какво е отношението на братските партии към самия Бойко Борисов. Аз не смятам, че го взимат по някакъв начин насериозно. А и резултатът на неговата фаворитка за зам.-председател на ЕНП също ясно го доказа. Румяна Желева остана…

Юри Ангелов:

Може ли това да бъде дефинирано като шамар?

Александър Симов:

Според мен това може да бъде дефинирано даже като кроше, не точно като шамар. Това е голямо. Знакът е много силен, много тежък. Аз не мога да си обясня едно нещо – ясно е, че Бойко Борисов не е пример за някаква логика, но не мога да си обясня какво го е накарало да предложи Румяна Желева, при положение, че тя вече имаше един доста сериозен европейски провал. Нейното прословуто интервю пред ЕК, даже ме е страх да го изгледам отново… Тя просто се разпадна като политик и като човек. Защо я предложи отново за зам.-председател на ЕНП за мен остава загадка и подсказва някакви вътрешни баланси в ГЕРБ, които са мрачни, неясни и тъмни. В крайна сметка Бойко Борисов стана жертва.

Юри Ангелов:

А може ли обяснението да бъде по-леко – той е знаел какво ще се случи, знаейки, че е загубил европейската си легитимация и затова да е предложил губещ кон. Така или иначе коня е куц…

Александър Симов:

Не съм много съгласен, поне не звучи логично. Бойко Борисов не е човек, който… за него „залагам на куц кон“ изобщо не съществува. Опасявам се, че нашият премиер не  чак такъв голям стратег, че да може да направи многоходови операции, както го описваме тук. Според мен това е типичен гаф на човек, който си евъобразил, че разбира всичко, че знае всичко и че следва верния човек в Европа. ЕНП му показа, че той бърка.

Валентин Иванов:

За мен тази снимка показва две неща. Първо, че ЕНП вече е оттеглила наистина подкрепата си за Бойко Борисов. Това какво казва Вилфрид Мартенс изобщо не бива да обръщаме внимание, защото, да се върнем малко назад във времето, точно той мисля, че беше човека, който предложи на синия електорат да гласува за Георги Първанов, а не за Волен Сидеров. Той ако изповядва десни ценности, неби го направил, защото в цяла Европа националистическите партии се водят ултра десни. Според мен, ЕНП е разбрала нещо – че оттук насетне, каквото и да се случва в България, ще рефектира върху самата ЕНП. Европа вече е разбрала, че в България за 3 години беше извършен преврат.

Юри Ангелов:

Това е сериозно обвинение…

Валентин Иванов:

Абсолютен преврат – по всички показатели. Симптомите за това са налице. Това, което се случи в България, бе замяна на всички ценности , замяна на демокрацията във всяко едно отношение. Във всички основни функции на държавата, основни системи на държавата, бяха сложени хора, които да изпълняват повелята на партията – едно абсолютно партизиране на държавата, в която един човек, един Бог, един лидер – един човек е този, който има думата за всичко, което се случва. Хората не могат да говорят свободно помежду си, не могат да говорят свободно по телефоните – всеки казва „това не е за телефон“. Ако това не е преврат в съвременната история, аз не знам как по друг начин може да бъде определен.

Юри Ангелов:

Би било наивно, обаче, да си мислим, че за три години чак сега ЕНП е разбрала какъв човек подкрепя в България. Защо тогава го подкрепяше, това са три години и повече…?

Валентин Иванов:

Защото ЕНП като всяка една партия се стремят да запазят достатъчно мнозинство в ЕП. Знаем, че европейската пита е достатъчно голяма, за да се разпределят парчета. Тази теза, всъщност, бе изказана на дискусията миналата седмица, организирана от ПЕС и от АЛДЕ. На тази дискусия имаше представители на европейските институции и мълчаливо приеха факта, че ЕНП си е затваряла твърде дълго очите. Но ЕНП първо си затвори очите за това, което се случи в Унгария.

Юри Ангелов:

Имаше някаква реакция.

Валентин Иванов:

Имаше някаква, която по-скоро бе леко напудрена.

Юри Ангелов:

Тя, по-скоро бе принудена да реагира. Ако ги нямаше протестите в Унгария, тя, ЕНП, нямаше да вземе отношение и да реагира.

Валентин Иванов:

Освен това, ЕНП е напълно наясно, че това което се случва с ГЕРБ… ГЕРБ, за мен като човек, който следи политиката от толкова години, е вирус. Никога досега в цялата 23-годишна нова българска история не е имало ситуация, в която политически решения до такава степен да покварят цялата система – не говоря за определени сектори, а за цялата система – зъбните колела на България са унищожени, те не въртят. Този вирус, характерът му е да заразява всички останали. Този, който в момента подкрепя Бойко Борисов, е напълно наясно, че този вирус може да зарази и други.

Юри Ангелов:

Добре, но може ли да се каже, че Бойко Борисов, който още със създаването на партията ГЕРБ се закичи с това, че е дясна партия, може ли да кажем, че той с цялото свое управление и с поведението на партията и лично с неговото поведение дискредитира десните ценности и обиди ужасно много хора, дори и в Европа?

Валентин Иванов:

Като гледате Иван Костов и Мартин Димитров, дали ги виждаш като горди хора от един „десен“ човек като Бойко Борисов?! Те са готови да си посипят главата с пясък и с пепел, ако не им се налага да им отпусне (Бойко Борисов – бел.ред.) гласове на следващите избори. Нали не мислиш, че Иван Костов, който е показал структурна, принципна политика, в един момент той ще премълчи всичко това, което се случва. Самият Иван Костов на последната пресконференция на ДСБ каза: „На мен ми казаха, че на последната среща тези, които са били от СДС (на Конгреса на ЕНП – бел.ред.), са чакали Цветан Цветанов да го изведат на по цигара на терасата на парламента в Букурещ, за да договарят вътрешни политики. Ясно е, че в момента ортодоксалната десница е съборена и поставена на колене. Какво има тя, което трябва на Бойко Борисов? Има един пеньоар, на който пише „СДС“ и този пеньоар ще го облече Бойко Борисов на следващите избори.

Юри Ангелов:

Аз мисля, че това се случи и не без любезното съдействие на т.нар. „традиционна десница“.

Валентин Иванов:

Разбира се. Втората гледна точка – за снимката. Не само те (лидерите на ЕНП – бел.ред.) го изхвърлиха там до стълбичките, където аха да падне, той самият (Бойко Борисов – бел.ред.) показва, че се сърди. На самата снимка той греда леко ехидно. Защо?

Юри Ангелов:

Като страничен наблюдател по-скоро изглеждаше.

Валентин Иванов:

В медиите изтече информация, аз не мога да гарантирам за това, но затова са медиите – да го проверят, изтече информация, че Румяна Желева е човек на Цецка Цачева.

Юри Ангелов:

Аз мисля, че за ЕНП г-жа Цачева е някакъв значим фактор.

Валентин Иванов:

Да, но все пак групата на ГЕРБ започва да се дели, да се цепи по шевовете от различни интереси.

Александър Симов:

Аз ще ес върна към този въпрос, защото също смятам, че въпросът за традиционната десница и ГЕРБ е интересен и това наистина е голям въпрос. Съгласен съм с Вальо, че наистина ГЕРБ е вирус и този вирус, въпреки, че разгроми БСП на изборите, той много по-тежко засегна десницата. От тази гледна точка, т.нар. „традиционна десница“ – това разграничение е малко странно, защото традиционната десница е в същата криза, в която е и левицата – тя трябва да започне да дефинира своите ценности наново.

Юри Ангелов:

Това е европейски проблем

Александър Симов:

Да, така е – имат общоевропейски проблем. Те (старите десни партии – бел.ред.) бяха принудени и подкрепяха ГЕРБ с гласовете си в парламента. Хубаво е човек да си заличи името и да казва днес, че е опозиция, но на всички важни вотове на недоверие всъщност десницата е гласувала за ГЕРБ или в краен случай се е въздържала. Този проблем тепърва ще излезе при тях и затова смятам, че… честно казано, не виждам с какво лице ще се явят на изборите. Всички индикации показват, че СДС в този си вид определено отива към някаква форма на съюз с ГЕРБ – каквото и да говорят, както и да се опитват да избягат, Бойко Борисов и СДС, според мен, ще се „открият“ като млади гаджета – като форматичен филм малко. От тук нататък остава големият въпрос – този носител на десни ценности като ДСБ, например, какво ще правят те. Не виждам какво ще направят на предстоящите избори, защото те още не са проумели вируса ГЕРБ. Приказките им, думите срещу Бойко Борисов, не вършат работа. Те присъстват в една и съща европейска партия ЕНП с ГЕРБ, подкрепят ги на всички вотове на недоверие, не виждам как ще успеят да излязат с ясно лице на изборите.

Copyright © 2017. При използване на информация от Гневни Млади Хора цитирането и позоваването с линк е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Участвайте: